2009 - Pavelló poliesportiu, Vandellòs :: Concursos :: Estudio de Arquitectura Josep Blesa

Projectes > Concursos > 2009 - Pavelló poliesportiu, Vandellòs

PAVELLÓ POLIESPORTIU ZONA ASTER EN VANDELLÒS I L´HOSPITALET DE L´INFANT

 A MÉS A MÉS
La idea principal d'aquest concurs consistix en l'elaboració d'un projecte de pavelló esportiu annex a l'edifici ja existent que alberga la piscina, per a completar així les instal·lacions esportives de la zona. L'accés al pavelló es realitza tant des de l'exterior com des de l'interior de les instal·lacions de la piscina.

Es tracta d'una zona urbanitzada als afores de la població, destinada a vivendes unifamiliars, la qual cosa transmet la sensació de qualitat de vida, aire pur, gent sana, tranquil·litat. La nostra intenció amb el nostre projecte és millorar encara més les característiques de la zona.

El programa de necessitats amb què comptem consistix bàsicament en una pista esportiva principal destinada a albergar públic, i instal·lacions secundàries per a desenvolupar diversos tipus d'esports. Es tracta de poder desenvolupar les activitats d'esports col·lectius amb les millors instal·lacions possibles i, al mateix temps, dotar a la zona d'un pavelló públic per a albergar partits esportius, que faça d'este edifici un edifici per a tots.

El projecte se centra en el volum principal de les pistes que, tant per la seua grandària com per la seua importància, centra tot el projecte en torn seu.

És pretén que tinguem el màxim d'il·luminació natural durant el dia, malgrat l sensació de volum tancat que presenta. Això s'aconsegueix mitjançant l'habilitació de la coberta de la pista resolta amb panells que permeten la il·luminació zenital, i amb la manipulació dels llepes dels façanes sud-est i sud-oest per que la claror incideixi sobre la canxa i a la cara nord aconseguim la il·luminació en cota semisoterrani amb envidrat de façanes sobre el buit que dóna a l'espai de quinze metres entre vestidors i canxa gran. d'esta manera aconseguim dotar de llum la zona pública i, al mateix temps, dotar de privacitat l'àrea de joc.

Al tractar-se d'un volum principal contundent, la nostra intenció consistix a dotar-lo de  personalitat triant un material diferent de l'entorn, que li dóna una imatge identificativa i, d'altra banda, afavorix la sostenibilitat de l'edifici, estalviant energia i respectant el medi ambient. Intentem que la idea de filosofia de vida sana que alberga en el seu interior es reflectisca en la imatge que transmet amb l'elecció d'una fatxada amb plaques solars i cèl·lules fotovoltaiques que pretenen fer de l'edifici un edifici autosuficient en la major mesura possible.