2009 - Vivenda, Bahamas :: Concursos :: Estudio de Arquitectura Josep Blesa

Projectes > Concursos > 2009 - Vivenda, Bahamas

CONCURS EN BAHAMAS

“Una vivenda elegant però senzilla inserida en un entorn natural ha de ser un palau”

PREMISES
L'objectiu del concurs d'arquitectura és el disseny d'una vivenda multi-generacional de 2-3 plantes destinat a un matrimoni (en els seus 50's), els bessons de sis anys (xiquet i xiqueta), i dos apartaments d'invitats per a familiars. A més "connectat" espais independents destinats a empleats.

El disseny que se'ns demana ha de ser Mediterrani, Contemporani, Carib o una fusió dels tres, sent conscients d'una regió subtropical amb estius tropicals (calent i humit de juny a octubre, amb el sol abrasador i les pluges torrencials, i suau des de novembre fins maig, amb ocasionals nits fresques). L'arquitectura "directriu" per al disseny de la llar ha d'estimular i delectar amb les seues idees úniques, detalls exòtic i l'èmfasi clàssic, al mateix temps que harmonitzar els espais interiors i exteriors

PARCE-LA DEL LLOC
Argument projectual: inserció suau en l'entorn.

Les pautes d'inserció: topogràfiques, morfològiques, climàtiques, paisatgístiques i vegetals faciliten la inserció dels elements arquitectònics.

Organització de la parcel·la: es generen recorreguts i la inclusió de 3 tipus de vegetació per zones. Tropical autòctona – californiana - mediterrània.

ORGANITZACIÓ DE LA PEÇA ARQUITECTÒNICA PRINCIPAL
Els corredors són eixos com a element estructurant de les tres parts del projecte:

1. Familiar.

2. Invitats. Separats però  units si es vol.

3. Empleats i garatge separats.

Entrada representativa en l'accés i vista des de la carretera. Hall com a sala d'exposicions. Unir elegància i confortabilitat.

Façana posterior bolcada sobre la platja que reben les  brises oceàniques.

Família i invitats. Separats per una terrassa. Les estancies de treball domèstic són les que fan de ròtula entre ambdós parts i funcionen autònomament.

Família i invitats discriminen recorreguts, inclús, amb l'ús de l'ascensor encara sent compartit.

Tots els dormitoris donen a vistes del mar.

Els eixos de comunicació travessen els diversos volums tangencialment.

La composició senzilla i elegant de les façanes intenta emular l'orde dels palaus imperials així com el jardí adjunt a la zona d'estar i zona de jocs arreplegant-se en si mateix.

La construcció es basa en un sistema totalment prefabricat.  Pilars, bigues i forjats de formigó. Només els pilars de la gran coberta se sustenten en el pòrtic amb fins tubs d'acer que cobreixen l'alçària de dos plantes.

Tota habitació disfruta de ventilació encreuada.

L'espai de fals sostre es destina a facilitar el pas d'instal·lacions.

Prevenció als huracans: totes les finestres porten la protecció externa de monobloks amb plegat motoritzat de les mateixes. Entre finestrals i proteccions s'inserixen mosquiteres.