Projectes > Concursos > 2010 - Concurs en Fez

CONCURS EN FEZ

Place Lalla Yeddouna
A Neighborhood in the Medina of Fez, Morocco

A. INTRODUCCIÓ. TREBALL EN VOLTANTS. INTEGRACIÓ.
El nostre objectiu és el renaixement del lloc com un espai urbà, amb el respecte a la ciutat i la seua gent. No venim a imposar sinó a escoltar i comprendre, i aprendre, també. Amb el nostre coneixement, els valors soterrats en el passat emergirà perquè puguem evitar els errors causats en esta terra. Les nostres intervencions són sempre reforçades per la nostra passió per les ciutats i pobles. Provem cada racó, cada detall per a trobar les grans forces tel·lúriques que han conservat el patrimoni de les persones.
Busquem la font de la preexistència. Treballem com a detectius.
Què va haver-hi allí en primera lloc? ens preguntem, i la resposta és prou simple la majoria de les vegades: Hi havia un riu, l’orografia, el paisatge.
Allí, que feia la gent en primer lloc?
L'estudi indica que l'alineació dels edificis segueixen el model elaborat per les corbes de nivell.
Llavors, què van fer després? Que van acumular els seus esperits. Ells van fer la cultura. Què podem fer, ací i ara, per a ser honest amb el lloc i la seua gent?
Humilment ha de preservar el llegat dels nostres predecessors, que és en el que creiem. Per tant, hem de transformar i millorar sobre la base dels seus orígens. Ens neguem a la banalitat de les tendències en l'arquitectura, volem aprofundir en les característiques que distingien el caràcter multisecular d'este lloc. En cas contrari, seria una traïció, per a convertir-la en una altra ciutat ordinària com molts altres en el món. Treballem sense parar per a ser honest amb el poble i les ciutats amb què ens comprometem.
Tenim ací un vell pont que uneix dos vores del riu i un pont de vianants que uneix l'aparcament fora de la zona objecte de la nostra proposta amb Lalla Yeddouna.
Es tracta de realitzar les connexions entre ambdós parts del riu, intentant que el riu dote de personalitat a la zona, però no la vaig aïllar de l'altra part de la ciutat, facilitant les relacions interurbanes, revitalitzant el riu. El riu és la vida. L’orografia és la ferida que s’obri la vall del riu entre els seus tossals. Les tres àrees tenen una riquesa de la cultura acumulada en este àmbit. Ells representen anys de les vicissituds humanes. Hem de rescatar i mantindre la mateixa.
Tenim ací un tros de la ciutat que s'interconnecten amb la resta de la mateixa i, per tant, crear un nou pol d'atracció per a la vida, no sols el turisme. Pel que és real és el propòsit central d'esta proposta.
Es respecta l'alineació original dels carrers, les seues voltes i nucs, ja que és una característica important del seu llegat, a excepció d'alguns canvis en els nous edificis. Eixe és el patró. Mantindre la imatge de la ciutat en els seus carrers i places, però permetent-nos el luxe d'innovar  en la imatge que bolca sobre el riu, que ens permet eixes llicències, sempre tenint la intenció de les característiques de la zona per a combinar tradició i modernitat.

EMPLAÇAMENT
El barri de Lalla Yeddouna es troba en la Medina de Fes, catalogat com un patrimoni mundial de la UNESCO des de 1981. Lalla Yeddouna és una ubicació estratègica en el nucli d'esta part més antiga de Fes. La Medina és un mosaic de xicotetes i modestes cases, amb colors terra, i el seu laberint sense fi de carrers estrets.
L'àrea és un centre d'artesanies tradicionals, principalment assaonadors, treballadors de coure i llautó.

Amb la seua rehabilitació, l'àrea de Lalla Yeddouna es convertirà en un centre vibrant d'ús mixt urbà per a la comunitat, així com per als visitants de la Medina.
El lloc s'espera que siga un important catalitzador per al desenvolupament artesanal, amb espais per als programes educatius, residències, producció artesanal, botigues, restaurants, cafeteries i altres servicis. El nou complex ha de recolzar les activitats per a jóvens i adults.