2011 - Concurs a Istambul :: Concursos :: Estudio de Arquitectura Josep Blesa

Projectes > Concursos > 2011 - Concurs a Istambul

XII ThyssenKrupp Elevator Architecture Award
Istanbul Disaster Prevention and Education Centre
Istanbul, Turkey

Emplaçament
El lloc d’emplaçament del concurs proposat, de aproximadament 27.000 metres quadrats, està situat en una zona de recent desenvolupament al districte Bakırköy, en Istanbul, prop de l'aeroport d'Atatürk. Aquesta zona es situa a la banda europea d'Istanbul, en una zona d’expansió, envoltat per centres comercials, hotels i centres d’investigació i estudis, i amb bones comunicacions tant per a vianants com a vehicles, amb les estacions de metro als voltants, així com la carretera i les línies d'autobusos.

Desenvolupament de la idea. REMOLÍ (WHIRLPOOL)
No està dins d'un entorn heterogeni. Un lloc suburbà. Entre tots crearem una nova centralitat al voltant. Portem la memòria antiga transformat en nova fita arquitectònica contemporàniament.

Actuacions de formes sublimats d’Istanbul. La cúpula de Santa Sofia remata l'espai buit central com altres mesquites que puja per trobar els detalls de la llum del dia.

Un objecte arquitectònic es cau en el mig del solar i fa ones circulars que s'estenien per tota la ciutat.

El centre és un condensador concèntric de les ciències i el coneixement popular. Punt de trobada d'atracció per als visitants. L'edifici gira sobre si mateix arrossegant cadascun dels punts del programa, amb l’ubicació dels espais d'exposició pública, sala de conferències i planetari amunt per enviar a la gent cap a l'últim pis. D'aquesta manera l'edifici podrà gaudir de la vida dels visitants durant tot el dia.

Ens centrem l'atenció en la meitat de pati central de l'espectacle de simulació de terratrèmols. El mecanisme de la màquina amb les parets estan dins d'una caixa de vidre per ser vistos des de tots els punts. Em volgut afegir espais polivalents en tots els nivells per mantenir les eines i altres elements necessaris per al seu treball, més espais lliures a l'aula, sales d'exposicions en diversos formats diferents,...

Hem pensat en el leitmotiv de tots els fenòmens. Hem d'oferir un espectacle que explique el moviment de les plaques tectòniques. Hi ha una rampa perifèrica (pendent del 6%) que envolta fora en forma d'hèlix, que permeten a veure el paisatge d'Istanbul quan anirem cap amunt. Cada sistema d'abastament és dirigit a dos nuclis estructurals de les torres de trapezi circular de formigó armat. Es col·loquen en els costats de l'entrada del vestíbul i permeten espais inserir els dos ascensors panoràmics de vidre, les escales d'emergència, les instal·lacions o sales d'eines i espais per inodors, etc L'espai central amb la cúpula de vidre recorda les mesquites. Aquest espai central és doblement dramàtic. En primer lloc quan el planetari envaeix l'espai interior del nucli central es cau la seua forma esfèrica una mica no-estable. En segon lloc, quan el vestíbul d'entrada s'eleva fins al pis de la coberta.

Des d’aquest espai helicoïdal es pot veure el paisatge urbà a través de les parets de cortina. S'intenta invertir el sentit comú sobre el Museu Guggenheim de Wright a Nova York al llarg de la fatxada de la rampa.

S'intenta subverteix el sentit comú sobre Museu Guggenheim de Wright a Nova York ajornar al llarg de la façana de la rampa. Recorrent i trencant la caixa.

L’estructura del sistema ha estat dissenyat per murs de formigó armat posen en forma radial. Aquests murs, com una costella, serveixen per donar suport al pisos i rampes en voladís. Equilibra les càrregues. L'edifici s'aixeca des de terra incorporant cada planta com un anells per cobrir la corona. Aquesta corona coberta és una biga rodona especial que serveix per a recollit tots els pilars de paret en els seus caps. També serveix per fer la biga volada del pis i rebre els perfils de les bigues d'acer de la cúpula de vidre.

La cúpula de vidre es projecta amb dues capes. La primera capa inferior serveix per tenir protecció contra el clima (neu, vent, aigua, clima, etc),mentre que la segona capa més externa està composta per sistema de reixeta ajustable fotovoltaica per millorar la sostenibilitat energètica i l'orientació solar informatitzada.

Els forjats estan coberts per revestiments i sostres tècnics. Per portar tot tipus de sistemes d'abastament: aigua, llum, serveis d'electricitat, domòtica, climatització, contra incendis, seguretat, sanejament, drenatge sanitari, calefacció panell radiant, etc

La sostenibilitat de l’edifici està d'acord amb l'existència d'un sistema actiu d'energia solar per a les plaques fotovoltaiques i la bomba d'intercanviador de calefacció geoténcia enterrat més profund. A més,s’incorpora la reutilització de l'aigua de pluja incorporat per a ús en banys, jardí, reg i rentat general, la fe contra el foc.

La zona d'aparcament simbolitza les onades dels tsunamis quan es cau un objecte en la superfície de l'aigua. S'estenen ones concèntriques.

Els arbres i arbustos són gessamí (Jasminum), desmai (salix babylonica) i arbres de l'amor (Cercis siliquastrum), adaptant-se a la zona dìntervenció.