Projectes > Plurifamiliars > 2003 - 16 Vivendes, Museros

TOPOGRAFIA, EMPLAÇAMENT I PREEXISTÈNCIES
La parcel•la es troba enclavada en una zona plana d’eixample, encerclada per la via del tren, el pas elevat de la carretera a Nàquera, antiga carretera de Barcelona i naus industrials perifèriques. El dit fragment es troba dissenyat per una reparcel•lació que aboca carrer perifèrics en illes de cases envoltant un jardí de forma el•líptica. La tipologia típica és d’edificació oberta. 

PROGRAMA
L'objectiu que s'ha d'aconseguir en el projecte es de traure el màxim d’habitatges de tres dormitoris en una forquilla variable entre 90 i 130 metres quadrats amb terrassa particular de més de 15 m2. A més de serveis comunitaris com és piscina i garatge d’una plaça per habitatge. Consisteix a reproduir serveis de alta qualitat, des d’una perspectiva d’accessibilitat a gent normal amb nivell econòmic mitjà-baix.

CONCEPTUALITZACIÓ FORMAL I TEÒRICA.

Lliscament corb + Architettura povera.
Les ordenances del sector obligaven a partir de la segona a enretirar-te quatre metres de la zona de vial públic. D’ací el lliscament horitzontal de la peça per la meitat. L’estructura, però quedava per a formar part de la composició. Aquesta instal•lació ha pretès ser una recerca entre l’arquitectura vedettista amb capacitat pressupostària i màxima prestació i l’anònima, la finalitat de la qual, és simplement la construcció material d’habitatges amb la inversió mínima. La interacció vital entre interior de l’habitatge i els exteriors, comunitari i públic. 

COMPOSICIÓ
Aquesta intervenció subverteix l’ordre formal establert amb anterioritat. Les dues plantes primeres conformen un dúplex que tenen l’accés des del jardí públic i la terrassa posterior que dóna a la zona comunitària amb terrassa privativa. Les plantes tercera i quarta, conformen el dúplex superior. La terrassa es situa a la part davantera que dóna vistes al jardí –i en la llunyania al mar. Aquests s’accedeixen per un passadís exterior, situat a la façana posterior. En tots els casos la distribució és planta inferior com a zona diürna i la superior nocturna. Un gran buit en la façana que travessa totes les plantes monumentalitat la composició, allà s’insereix una escala oberta que va fent de nucli de comunicació vertical juntament amb l’ascensor. La inserció de marquesines amb pilars i bigues permet la possibilitat d’instal•lar-hi envelats d’arrel mediterrània.