Projectes > Unifamiliars > 1993 - Unifamiliar. Cumbres de Calicanto. Xiva

TOPOGRAFIA I EMPLAÇAMENT

Donada l’altitud de la parcel•la que es situa a la part superior d’un tossal, des d'on es guaita tota la vall de Xiva, en aquest projecte s’intenta d’una banda crear el locus a partir de la mateixa peça arquitectònica, recolzant-se en la composició i d’una altra organitzar l'interior de la peça arquitectònica que es tanca del costat de ponent i s’obri del costat de l’est que dóna les magnífiques vistes de la vall. D’ací l’expressió terrassada dels alçats vers l’est i tancada vers ponent i tramuntana.

PROGRAMA
Aquest projecte d’habitatge unifamiliar aïllat respon a l’encàrrec de la propietat que exigeix que aquesta siga resolta per a una família d’un matrimoni i dos fills; habitatge de tres dormitoris espaiosos. Aquesta exigència es resolta amb una planta baixa i semisoterrani dedicats a zona de dia i una planta primera a zona de nit.

CONCEPTUALITZACIÓ
Un buit obert deixa entrar la llum exterior que irradia vers totes les direccions. L’espatla de la peça resguarda els vents i les vistes exteriors. Les corbes de nivell topogràfiques són mimetitzades per la sinuositat de la línia de límit de les terrasses. Un doll de llum penetra i els ulls s’enlluernen amb les meravelloses vistes de la vall, l’horta i la mar atzur.

MATERIALITZACIÓ
L’accés es realitza des del carrer a través d’una escalinata que ens porta fins una porxada que ens fa de filtre fins la porta principal que ens introdueix cap a l'interior. Travessada aquesta, s’accedeix directament a un vestíbul que acull una escala que porta a la planta 1ª i un corredor que ubica un lavabo i la cuina àmplia. Corredor, escala i l'estar-menjador es troben en un mateix espai –diferenciat per les altures diverses. L’estar s’escampa envers la terrassa. L'estar-menjador es conforma en dos ambients: un de menjador prop de la finestra meridional i la zona d’estar conformada com un espai a doble altura que abasta espacialment i visual fins la coberta comunicada orgànicament amb aquest espai s’hi troba la cuina devessall de llum natural i conformant un pati interior cobert. Dins del pati hi ha una escala metàl•lica d’escalons de vidre que ens condueix fins la planta superior i a la segona terrassa de dita planta alta.

El soterrani és dedicat a garatge i local d’emmagatzemar estris de bricolatge. L’accés exterior al garatge s’hi realitza per un gran va situat a la façana meridional que connecta amb un camí asfaltat o pavimentat que duu a la porta de vehicles de la parcel•la.