1993 - Unifamiliar. Cumbres de Calicanto. Xiva :: Unifamiliars :: Estudio de Arquitectura Josep Blesa

Projectes > Unifamiliars > 1993 - Unifamiliar. Cumbres de Calicanto. Xiva

TOPOGRAFIA I EMPLAÇAMENT

Donada l’altitud de la parcel•la que es situa a la part superior d’un tossal, des d'on es guaita tota la vall de Xiva, en aquest projecte s’intenta d’una banda crear el locus a partir de la mateixa peça arquitectònica, recolzant-se en la composició i d’una altra organitzar l'interior de la peça arquitectònica que es tanca del costat de ponent, malgrat estar resguardada pels cims dels pujols veïns i que s’obri del costat de l’est que dóna les magnífiques vistes de la vall. S’hi aguaita des de Cullera fins Sagunt. D’ací l’expressió terrassada dels alçats vers l’est i tancada vers ponent i tramuntana.

PROGRAMA
Aquest projecte d’habitatge unifamiliar aïllat, desenvolupat i executat, respon a l’encàrrec de la propietat que exigeix que aquesta siga resolta per a una família d’un matrimoni i dos fills; habitatge de tres dormitoris espaiosos. Aquesta exigència es resolta amb una planta baixa i semisoterrani dedicats a zona de dia i una planta primera a zona de nit.

CONCEPTUALITZACIÓ
Un buit obert deixa entrar la llum exterior que irradia vers totes les direccions. L’espatla de la peça resguarda els vents i les vistes exteriors. Les corbes de nivell topogràfiques són mimetitzades per la sinuositat de la línia de límit de les terrasses. Un doll de llum penetra i els ulls s’enlluernen amb les meravelloses vistes de la vall, l’horta i la mar atzur.

MATERIALITZACIÓ
L’accés es realitza, des del carrer, a través d’una escalinata que ens porta fins una porxada que ens fa de filtre fins la porta principal que ens introdueix cap a l'interior. Travessada aquesta, s’accedeix directament a un vestíbul que acull una escala que porta a la planta 1ª i un corredor que ubica un lavabo i la cuina àmplia. Corredor, escala i l'estar-menjador es troben en un mateix espai –diferenciat per les altures diverses. L’estar s’escampa envers la terrassa. L'estar-menjador es conforma en dos ambients: un de menjador prop de la finestra meridional i la zona d’estar conformada com un espai a doble altura que abasta espacialment i visual fins la coberta. Comunicada orgànicament amb aquest espai s’hi troba la cuina. Devessall de llum natural. Conformant un pati interior cobert. Dins del pati hi ha una escala metàl•lica d’escalons de vidre que ens condueix fins la planta superior i a la segona terrassa de dita planta alta.

El soterrani és dedicat a garatge i local d’emmagatzemar estris de bricolatge. Hi ha també una zona d’intendència per a fer la bugada, que serà estesa a un petit pati –ocult- que té eixida a través d’una porta situada al parament septentrional. Tot evitant ser vistos des de l’exterior, tal i com exigeixen les ordenances. L’accés exterior al garatge s’hi realitza per un gran va situat a la façana meridional que connecta amb un camí asfaltat o pavimentat que duu a la porta de vehicles de la parcel•la.

Els materials utilitzats són els normals d’avui en dia, formigó, maons caravista silicocalcari, vidre, ferro de perfilaria, aluminis lacats etc. Les baranes de muntants de mitges t, travessades de filferros de faiçó marítima.